Willemijn Saaltink
beeldend kunstenaar

Met een grote verwondering kijk ik naar de groeiprocessen in de natuur. Hoe alles in al zijn diversiteit, vitaliteit en kwetsbaarheid ontstaat, leeft en groeit. De constante beweging, verandering en vernieuwing intrigeren me. Hoe alles met elkaar in verbinding staat. Hoe het één niet zonder het ander kan bestaan: het één vloeit altijd voort uit het ander.

In mijn werk ga ik op zoek naar een eigen wereld waarbinnen ik die samenhang voelbaar wil maken en waarbij ik ook put uit mijn innerlijke wereld. Als ik aan een tekening begin, ga ik niet uit van een te vastomlijnd idee. Afdwingen werkt belemmerend op mijn vrije geest. In plaats daarvan laat ik de tekening natuurlijkerwijs ontstaan, zoals het groeiproces in de natuur, en wordt de groei van de tekening bepaald aan de hand van wat ik op mijn pad tegenkom. En wat er aan stukjes opgezogen sferen, beelden en vormen naar boven komt. Daarin tracht ik wel het beeldend overzicht te bewaren, en stuur en scherp ik in het proces aan. Al tekenend, geleid door mijn beeldende intuïtie word ik als het ware zelf het groeiproces. Ik zoek... en kijk... en langzaam komt de oplossing...

Zo laat ik met meanderende en grillige lijnen structuren en vormen uitgroeien tot nieuwe levensvormen. Er ontvouwt zich langzaam een eigen wereld op papier die niet langer gehoorzaamt aan de natuurwetten van onze werkelijkheid, maar aan mijn eigen regels en wetten. Een eigen natuur komt centraal te staan in al haar gedaanten, gevoelens en gedachten.